Alles op de fiets - Reisverslag uit Reek, Nederland van Maart en Henk - WaarBenJij.nu Alles op de fiets - Reisverslag uit Reek, Nederland van Maart en Henk - WaarBenJij.nu

Alles op de fiets

Door: Henk

Blijf op de hoogte en volg Maart en Henk

24 April 2012 | Nederland, Reek

De drie mogelijkheden van het menselijk denken

Op de fiets gaat alles wel langaam
maar toch nog behoorlijk hard.

Wie heel goed luistert aan een stilstaand
horloge hoort een zacht tikken.

Waar blijft de tijd: Om daar over na
te denken hebben wij het zwerk.

Rutger Kopland
Uit: Alles op de fiets, 1969.

De ziel gaat te voet, zegt men. Het zal dan zijn dat je dan nog meer vertraagt, onthaast, verstilt en versmelt met de omgeving, met wat je doet en je omringt en dat je de dingen nog intenser ervaart en in je opneemt. Je gaat zorgvuldiger om met je energie, zoals een dichter zorgvuldiger omgaat met woorden en er daardoor meer betekenis aan geeft.
Op de fiets gaat alles ietsjes sneller (zonder elektrische ondersteuning uiteraard). Maar toch nog behoorlijk langzaam.

Wat dreef ons vijf jaar geleden? Of was het verlangen er al eerder, was het een zoektocht naar geluk? Het antwoord moet zich ergens verborgen houden in onze herinnering, zoals dat met gelukservaringen kennelijk gaat. Ik moest de laatste dagen aldoor maar denken aan de koeien in de weilanden langs ons pad (zie foto Dag vier), die tevreden liggend in het gras hun maal lagen te herkauwen. En is het dit niet wat wij nu doen?

Henk

Wat is geluk?

Omdat het geluk een herinnering is
bestaat het geluk omdat tevens
het omgekeerde het geval is,

ik bedoel dit: omdat het geluk ons
herinnert aan het geluk achtervolgt het
ons en daarom ontvluchten wij het

en omgekeerd, ik bedoel dit: dat wij
het geluk zoeken omdat het zich
verbergt in onze herinnering en

omgekeerd, ik bedoel dit: het geluk
moet ergens en ooit zijn omdat wij dit
ons herinneren en dit ons herinnert.

Rutger Kopland
Uit: Tot het ons loslaat, 1997.

• 29 April 2012 - 13:41

Marjo:

ik geniet met jullie mee, veel warmte, Marjo