Over de bergen - Reisverslag uit Rome, Italië van Maart en Henk - WaarBenJij.nu Over de bergen - Reisverslag uit Rome, Italië van Maart en Henk - WaarBenJij.nu

Over de bergen

Door: Maart en Henk

Blijf op de hoogte en volg Maart en Henk

04 Mei 2007 | Italië, Rome

De koninginnerit, 3 mei

We sliepen in Bürs, waar we gister aankwamen. Rondom ons torenden de Alpentoppen. We waren er stiekem binnen geslopen, door het Klosterthal: grijze steenmassa`s met witte toppen sneeuw. Van opwinding kon ik de slaap niet vatten. Hoe beklim je een Alp? de nacht was vol Alptraumen. In de ochtend begonnen we aan de klim. Zo`n voet gaat geleidelijk. Alleen het fietspad er naartoe was vol steen en gruis. Heel anders dan bij het beklimnmen van een col in de tour de France. Op de weg naar de top van de Arlbergpas veranderde dat. De laatste ski-dorpjes voorbij waren we alleen met de berg en de ruisende beken en de weg die zich in haarspeldbochten omhoog kringelde. Het hart klopte, het bloed bonsde en het zweet gutste. De tocht omhoog was heet en de temperatuur daalde. Langs de weg zag ik zwarte sneeuw en schtitterend blanke bergtoppen. "De reis vangt aan en gij zult er op wijde wegen gaan". Het lied was te kort voor de top en ik verzon er een zevende en achtste berg bij. Mijn lijf snakte naar adem en daar was de top 1597 m. Ijskoud was het en winderig met donkere wolken die zich hier samenpakten. Maar we bereikten hem, de top. Euforie maakte zich van ons meester en angst. Want... wie een berg beklimt moet hem ook weer afdalen. We kleedden ons aan, stelden de remmen af en afwaarts ging het, ijzingwekkend snel. Maart haalde de 80. Ik zei al, hij daalt als een adelaar. Ski-dorpen vlogen aan ons voorbij, Alpenweiden, hooischuurtjes. Hoe idylllisch was het landschap en om ons heen, fier, de eeuwige alpen En wij, tijdelijk, klein en kwetsbaar. En na het letterlijk hoogtepunt van de reis daalden we af naar Landeck. Daar vonden we een onderkomen en een eenvoudige, doch voedzame maaltijd. Morgen weer een dag. Voor ons ligt de Reschenpas.
(Morgen is het 5 mei. Padua-Paduarijders, ik hoor uit naar jullie telefoontje.)

En vandaag de Reschenpas. Minder stijl maar ook van een andere grootte dan de vorige. Iedere pas bewaart zijn eigen geheimen. Deze voerde ons tot bijna aan de top. Toen een kop koffie met apfelstrudel. En ondertussen werd het kouder en kouder en was het begonnen te regenen. Dik en warmn aankleden; nog beter beschermen dan gisteren.
We stegen en daalden langzaam tot aan een meer (Lago di Resia) deels een stuwmeer met nog een romaanse toren die boven het water uittorent.
In eenvoudig hotel aan het meer verkeren we letterlijk in de wolken. Het zicht werd steeds minder.

Maar Henk zong het Wilhelmus buiten om 20.00 uur (dodenherdenking: 4 mei), een foto getuigt er later van.

Tot weer...

En dank aan de gastheer van het hotel Alpenrose, omdat we de pc even mochten gebruiken.

Tot weer...

• 04 Mei 2007 - 20:46

Ambro:

Indrukwekkend...dit woord is het eerste wat me te binnen schiet en na even nadenken ook het beste om te verwoorden wat ik voel na het lezen van jullie ervaring(en) van top(pen) & dal(en), gewéldig dat jullie dit doen! lieve groet
    (in m'n verbeelding zie ik het bevreemdende beeld van die Romaanse toren)

• 04 Mei 2007 - 21:04

Peter Schoonheim:

Hi maart en henk, erg leuk om jullie reisverslag te lezen. ga zo door! het lijkt me zeer enerverend. maart, ik ben in praag geweest en had een TOP-weekend! sinds mijn 'reïncarnatiereis"naar Polen voel ik mij SUPERgoed en 200% in mijn kracht.
    Succes en alle goeds gewenst door
    Peter

• 04 Mei 2007 - 21:17

Henk Vlassak:

Hallo Henk en Maart,
    Wat moet het geweldig zijn door de Alpen te kunnen fietsen en dit ook nog verwoorden alsof de lezer met je meereist. We zitten echt "achterop". Dank daarvoor.

Ook ik zie uit naar ons gesprek van morgen 5 mei tijdens de Familie en vriendendag van de Padua-Padua gangers.

Vandaag de nieuwe kleding opgehaald.
    Prachtig, de tassen met inhoud voor alle deelnemers liggen hier naast met klaar.

Tot horens morgen
    Henk

• 04 Mei 2007 - 21:47

Rik Renckens:

Dit is echt de berg overwinnen. En toch maakt zo'n berg je nederig, denk ik. "Wat is de mens, die voorbijkomt ... en meent dat hij de berg overwint ...? De berg heeft er al veel zien komen ..." Storm maar de berg af, Maart, gooi je maar in het leven ... En Henk, jij geraakt boven ... misschien nog hoger dan de bergen ...

Goede reis onderweg met Antonius, en met nog meer bergen op jullie weg.

Rik

• 05 Mei 2007 - 06:32

Jack Hunnekens:

Hallo Maart en Henk,

Ik volg jullie al vanaf vertrek, dus nu toch maar eens reageren.
    Geweldig zo een fietstocht door deze landen. De verhalen zijn erg leuk, alleen ik mis toch de foto's van de tocht, dus doe jullie best om ons een beeld te geven van de reis.

Jack

• 05 Mei 2007 - 08:41

Manon Bommer:

Dag Henk en Maart,
    Mooi om jullie zo te volgen. En fijn om te lezen dat het Wilhelmus ook daar geklonken heeft :-))!
    Het ga jullie goed!
    Manon

• 05 Mei 2007 - 09:31

Tineke:

Hoi Henk en Maart,

Wat zullen jullie zich klein gevoeld hebben tussen de hoge bergen, maar je hebt het toch maar voor elkaar gekregen. en dan nog het Wilhelmus lied zingen had je nog adem over want dit zijn 14 coupletjes.

In de stilte om je heen,
    geniet je van de natuur.
    Wetend je bent niet alleen,
    want door hem wordt je bewaard.

Nog een paar dagen en jullie zijn bij het eindpunt aangekomen.

lieve groetjes van Tineke.

• 06 Mei 2007 - 11:03

Loes En Thieu:

Mooi om jullie verslagen te volgen. Het leest als een roman. Het lijkt me een prachtige en indrukwekkende ervaring, maar soms ook enorm pittig.
    Een hele goeie reis verder, het einde komt in zicht.
    Warme groet.

• 06 Mei 2007 - 14:39

Henk Erinkveld:

Goh, wat zijn jullie al een eind! Op 3 mei was ik in Zwitserland en trof er de rector van Kreuzlingen (Bodensee), maar hij had jullie nog niet aan de kloosterpoort mogen ontvangen. Ik zei: 'dan komen ze nog wel'. Maar jullie zijn al een heel eind voorbij die poort, lees ik nu; zelfs al de Alpen afgezoeft...
    Succes met de laatste loodjes!

Henk uit Wittem

• 06 Mei 2007 - 18:50

Zus:

Hoi broer en Henk,

Nog een paar verslagjes en het boekwerk is af! Ik kan jullie bijna horen zuchten bij het stijgen en dalen! Ongekende kwaliteiten hebben jullie.
    Nu jullie toch in Italie zijn nodig ik jullie uit om deze week een glas wijn te komen drinken. Wij, Cor, Katrien en ik, gaan een weekje naar het Gardameer (met de auto). Ook een hele prestatie, of niet? Laat even weten (smsje) wanneer en hoelaat we jullie kunnen verwachten. Als het niet in het programmma past dan houden jullie het gewoon in Weert te goed!

Lieve groet van je zus

• 07 Mei 2007 - 14:02

John Oosterwijk:

Beste Maart en Henk,

Fantastisch dat jullie al zo ver zijn gekomen. Het eindpunt komt al langzaam in zicht! Als jullie daar aankomen, zit ik "dicht bij het vuur" in Rome en zal daar bij een beeld van Antonius zeker een kaars opsteken.
    Ik wens jullie heel veel sterkte met de laatste loodjes....

John

• 07 Mei 2007 - 15:37

Annelise Bijnen:

Super gedaan jongens, wat een ervaring he. Eenzijn met de natuur, wat wil je nog meer?
    Henri en ik zullen ook een kaarsje voor jullie aansteken voor een goede aankomst.

groetjes
    Annelise

• 07 Mei 2007 - 20:34

Inge :

Hoi Ome Henk,

Wat leuk om zo jou avonturen te volgen.
    Ik doe het je niet na.
    Geniet er nog van en heel veel succes.

Groetjes Inge

• 07 Mei 2007 - 20:41

Will & Mien:

Henk en Maarten,

Vae volge uch, dankzij ut web, vanoet D'Indj en ut mot wul erg indrökwekkendj zeen um op dees meneer ut schoeene van de werreldj te zeen.
    Ut aes vör uch ein geweldjigge oetdaging en op aafstandj vinge vae met z'n alle hi-j ut ein geweldjigge prestasie waat dejje met eur twieeje aan ut levere zeetj.
    Letj goot op uch zelluf dan weten vae zeker dejje dit aventeur tot ein goot indj zultj bringe.

Hieel völ sterkdje nog en succes in de komendje kilomaeters.

In gedachte rei-je vae met uch mei-j,

groetjes,

Mien en Will Knapen

• 08 Mei 2007 - 15:44

Yvonne:

Wat een ervaring zal dit zijn. Echt een belevenis om nooit te vergeten. En wie weet is de volgende uitdaging een boek schrijven van alles wat en hoe jullie het beleefd hebben.
    Ga zo door, groetjes Yvonne

• 11 Mei 2007 - 12:51

Elly:

Geweldig en wonderlijk dat de dingen die in het gewone leven je dagen vullen zo snel acherblijven. Het lijkt of ze er niet meer zijn Henk, ze zijn echt achtergebleven.(dat denk ik te lezen uit jullie prachtige verslag). De geest is vlug vrij, nu. Hoofdcategorien van het bestaan zijn toch: de zin, het verlangen, de angst, de verwachting, de weg (existentiaal)en dat is wat ik constant uit jullie verslagen lees. Wat een ervaring wat een rijkdom en schoonheid.
    Kus, Elly